përmbledhje

përmbledhje

Studimet klinike janë duke u zhvilluar për të kërkuar një trajtim efektiv. Një ilaç i ri, i quajtur Pritelivir, aktualisht po kalon prova klinike si një trajtim për simptomat e herpesit. Ekspertët besojnë se pritelivir mund të jetë një alternative e dobishme për njerëzit që nuk mund të marrin aciklovir. Shkencëtarët

aktualisht studiojnë vaksina të mundshme dhe mikrobicide aktuale në kërkimin e tyre për një kurë për herpes.

Kush sugjeron se ka shumë kandidatë të mundshëm për një vaksinë të herpesit. Zhvillimi i vaksinave për virusin varicella-zoster dhe papillomavirusin e njeriut dhe përparimin në studimet e vaksinave HSV sugjerojnë se një vaksinë HSV është e realizueshme.

Mikrobicidet janë komponime që një person mund të aplikojë në vaginë ose rektum për mbrojtje nga sëmundjet seksualisht të transmetueshme. Këto trajtime mund të vijnë si një krem, xhel, film ose supozitor.

Përmbledhje

HSV shkakton herpes dhe mund të ndikojë në gojë ose organ gjenitale. Aktualisht nuk ka kurë për virusin, por ekzistojnë trajtime që mund të zvogëlojnë simptomat dhe infektivitetin e sëmundjes.

Shkencëtarët po hulumtojnë vaksina ose komponime që mund të kurojnë herpesin.

 • Shëndeti publik

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore - përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat - brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Pse është e rëndësishme të shkëputeni në një botë të lidhur me hiper

Nëse ndonjëherë ju është dashur të telefononi një departament të IT ose të ndihmoni përfaqësuesin e tavolinës për ndihmë me një kompjuter ose pajisje elektronike, shanset janë që ata të fillojnë bisedën me një pyetje: "A e keni shkëputur atë dhe e futni përsëri?" Shpesh, ky hap i thjeshtë është gjithçka që duhet për të rikthyer pajisjen tuaj në rrugën e duhur dhe të punojë si duhet.

I njëjti proces funksionon për njerëzit. Ndonjëherë është e nevojshme të shkëputni veten nga bota juaj e hiperuar e postës elektronike, teksteve dhe llogarive të mediave sociale për të rivendosur veten dhe për të rikthyer jetën tuaj në rrugën e duhur.

planeti i vetmuar

Bota po bëhet gjithnjë e më e martuar, dhe disa thonë të varur, nga teknologjia e saj. Që nga viti 2019, 67% e popullsisë së përgjithshme të përdorura pajisje celulare, 57% ishin në internet, dhe 45% ishin përdorues aktivë të mediave sociale. Këta numra u rritën 2% në 9% gjatë vitit 2018, dhe janë të sigurt se do të rriten në vitin 2020. Praktikisht të gjithë nga adoleshentët, të rriturit e rinj, tek të rriturit tani kanë qasje të menjëhershme te njerëzit e tjerë në të gjithë globin.

Sidoqoftë, në vend që t'i bashkojë njerëzit, interneti dhe rrjetet sociale mund të kenë kontribuar në një epidemi në rritje të vetmisë dhe izolimit shoqëror. Një studim i kohëve të fundit në Staes United mbi vetminë zbuloi se grupmosha që nuk ka njohur kurrë një botë pa teknologji - njerëzit e moshës 18 deri në 22 vjeç - është edhe brezi i vetmuar.

Një projekt hulumtues i vitit 2017 zbuloi se edhe ata që ishin më të lidhur në rrjetet sociale - ata që përdorën mediat sociale për më shumë se dy orë në ditë - ishin dy herë më shumë të ngjarë të raportonin izolimin e perceptuar social. Psikologu Dr. John Cacioppo, i cili studioi vetminë gjatë gjithë karrierës së tij, arriti në përfundimin se izolimi social është i lidhur me sëmundjet fizike si inflamacioni dhe presioni i lartë i gjakut, dhe ka më shumë të ngjarë të shkaktojë vdekje të parakohshme sesa mbipesha ose pirja e duhanit të rëndë.

Media sociale mund të jetë mjaft e pasigurt

Shumë njerëz krenohen shumë me numrin e miqve ose ndjekësve që kanë në secilën llogari sociale. Rrjetet sociale në internet me të vërtetë mund t'ju lidhin përsëri me njohje të humbura prej kohësh dhe t'ju ndihmojnë të krijoni marrëdhënie të reja. Sidoqoftë, të shohësh jetën e dikujt përmes një filtri Snapchat ose Instagram nuk është në asnjë mënyrë aq i fuqishëm sa t'i takosh ata ballë për ballë. Njerëzit kanë nevojë për ndërveprim fizik, shoqëror-një përqafim, një prekje empatike në krah dhe kontakt me sy më sy. Llogaritë e mediave sociale nuk janë zëvendësuese. Kalimi i tepërt i kohës në internet mund t'ju largojë nga grupet dhe marrëdhëniet e mbështetjes sociale në jetën reale.

Një arsye tjetër për shkëputjen sociale është potenciali për FOMO ose frika e humbjes. Shikimi i të tjerëve të shijojë një festë, pushime ose aktivitet për të cilin nuk jeni të ftuar mund të jetë e vështirë dhe të kontribuoni në vetminë apo edhe simptomat depresive. Ju gjithashtu mund të përjetoni ndjenja refuzimi, izolimi dhe tjetërsimi nëse kjo ndodh shpesh. Pa media sociale, sidoqoftë, a do të kishit ditur që këto ngjarje po ndodhnin pa ty?

Llogaritë e mediave sociale shpesh ofrojnë njohuri për një jetë jorealiste. Filtrat, retushat dhe këndet interesante të aplikuara për imazhet e kuruara me kujdes ofrojnë një përfaqësim të stilizuar, të idealizuar dhe të shtrembëruar të realitetit të një personi. Një studim i shkencëtarëve gjermanë. Pjesëmarrësit raportuan ndjenja negative të zilisë, mjerimit dhe vetmisë.

tejkalimi i shkëputjes sociale duke shkëputur

Mund të duket ironike që zgjidhja për izolimin shoqëror dhe shkëputjen është të shkëputet - të paktën përkohësisht - nga jeta juaj në internet. E vërteta është se ekzistenca juaj në jetën reale është shumë më e rëndësishme sesa ajo që jetoni përmes llogarive tuaja të mediave sociale. Shkëputja mund të përmirësojë shëndetin tuaj mendor dhe fizik.

Përveç gjetjeve të Dr. Cacioppo se vetmia është e lidhur me vdekshmërinë e mëparshme, studiuesi Naomi Eisenberger gjeti një lidhje me dhimbjen sociale dhe fizike. Në studimin e saj, subjektet njerëzore të cilët ishin të dëshpëruar nga shkëputja sociale në internet treguan aktivitet të trurit që i ngjan fort dhimbjes fizike. Dhe si me dhimbjen fizike, shqetësimi i tyre tregoi një rënie të konsiderueshme pas marrjes së Tylenol.

Ju mund të jeni duke menduar se mund të përjetoni dhimbje fizike nëse shkëputeni veten nga Instagram dhe Snapchat. Kjo është e kuptueshme. Ndryshime të rëndësishme në rutinat tuaja mund të jenë sfiduese (mbani mend rezolutat e Vitit të Ri të vitit të kaluar?). Por mos harroni - nuk po i mbyllni llogaritë tuaja të mediave sociale përgjithmonë ose po betoheni për në internet. Të dy kanë përfitimet e tyre. Shtë më mirë të ulni përdorimin tuaj të mediave sociale gradualisht për të zvogëluar ndjenjat tuaja të izolimit dhe vetmisë.

Ju mund të heqni dorë nga Interneti dhe media sociale duke filluar të disiplinoni veten për të hyrë në profilet tuaja dhe postat elektronike jo-punë vetëm për një periudhë të caktuar (mbase një orë totale në internet) në një kohë të caktuar të ditës. Mesazhet tuaja dhe postimet e afatit kohor nuk do të shkojnë askund.

Ndërsa jeni shkëputur, kushtojeni kohën tuaj të re për t'u lidhur përsëri me jetën reale. Shkoni në një datë me partnerin tuaj, prezantohuni me një fqinj të ri ose shijoni një natë me miqtë. Ju madje mund të kaloni ca kohë duke shijuar vetminë tuaj, e cila është shumë më ndryshe sesa vetmia ose izolimi shoqëror. Vetmia është e përshkruar vetëm kohën që mund të përdorni për të medituar, krijuar diçka të mrekullueshme ose të meditoni njohuritë tuaja për universin.

sshtë mirë të kërkosh ndihmë

Nëse vetmia juaj, izolimi shoqëror ose varësia nga teknologjia ka ndikuar në mirëqenien tuaj, konsideroni të arrini në një nga grupet e terapisë së profesionistëve të shëndetit mendor të NYC. Ne ofrojmë plane të personalizuara të terapisë për t'ju rikthyer në një vend të shëndetshëm, me ose pa llogaritë tuaja të mediave sociale.

Pse maska mund të zvogëlojë ashpërsinë e COVID-19?

 • Maska për fytyrën zvogëlojnë përhapjen e koronavirusit të ri dhe gjithashtu mund të zvogëlojnë ashpërsinë e COVID-19.
 • Studimi i tanishëm zbulon se maskat rrisin lagështinë e ajrit që një person merr frymë.
 • Studiuesit propozojnë arsye që shpjegojnë pse lagështia e shtuar mund të zvogëlojë ashpërsinë e rasteve COVID-19.

Studiuesit kanë zbuluar se veshja e një maskë rrit lagështinë e ajrit që një person merr frymë. -19 Ashpërsia.

Hulumtimi, i cili shfaqet në revistën biofizike, shton prova të mëtejshme për vlerën e veshjes së maskave.

A e zvogëlojnë maskat ashpërsinë e COVID-19?

Maska për fytyrën kanë qenë një ndërhyrje thelbësore jo-farmaceutike në pandeminë COVID-19. Studiuesit besojnë se ata zvogëlojnë shanset e një personi që kalon virusin te një person tjetër, si dhe përvetëson vetë virusin.

Më tej, ndërsa profesionistët e kujdesit shëndetësor vazhdojnë të administrojnë vaksina efektive në të gjithë botën, veshja e maskave është ende e nevojshme.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) tregojnë se nuk ka ende informacion të mjaftueshëm se si funksionojnë këto vaksina në botën reale për të rekomanduar njerëzit të ndalojnë të veshin maska, madje edhe për ata që kanë marrë dy doza të vaksinave.

Hulumtimet e fundit, të cilat shfaqen në Gazetën e Mjekësisë së Brendshme të Përgjithshme dhe New England Journal of Medicine, zbuluan se maskat e fytyrës zvogëlojnë në mënyrë efektive transmetimin SARS-COV-2 dhe gjithashtu mund të zvogëlojnë ashpërsinë e tij.

Studiuesit që qëndrojnë pas artikujve sugjerojnë se kjo është për shkak të mbajtësve të maskave që ka të ngjarë të kenë ekspozim ndaj sasive të zvogëluara të virusit. Sidoqoftë, shkencëtarët e tjerë e kanë kundërshtuar këtë konstatim.

Studiuesit që qëndrojnë pas studimit janë gjithashtu skeptik që ekspozimi ndaj një sasie të vogël të virusit mund të përbëjë një mbajtës të maskës për të pasur një rast më pak të rëndë të COVID-19. Në vend të kësaj, ata sugjerojnë se përgjigja mund të qëndrojë në lagështinë e ajrit që një person merr frymë ndërsa vesh një maskë.

Lagështia dhe ashpërsia e sëmundjes

Studiuesit vërejnë se viruset e frymëmarrjes, siç janë ftohja e zakonshme dhe gripi, shpesh ndjekin një model sezonal, me një rritje të rasteve gjatë muajve të dimrit. Disa prova sugjerojnë gjithashtu se kjo vlen me COVID-19.

Shumë faktorë mund të japin llogari për këtë, siç janë:

 • Njerëzit që kalojnë më shumë kohë brenda, ku aerosolet që përmbajnë virusin mund të ndërtojnë
 • njerëz me Një mungesë e vitaminës D
 • Nivele më të ulëta të përgjithshme të dritës ultravjollcë, e cila mund të çaktivizojë virusin
 • Virusi që është në gjendje të zgjasë më gjatë në ajër më të ftohtë, më pak të lagësht

Studiuesit gjithashtu tregojnë se ajri i ftohtë, më pak i lagësht mund të ndikojë në fiziologjinë e organizmit që një virus mund të infektojë, duke shkaktuar infeksione më të rënda. Për shembull, studiuesit zbuluan se minjtë me lagështi të ulët zhvilluan raste më të rënda të gripit.

Studiuesit sugjerojnë që lagështia e rritur mund të zvogëlojë dehidratimin e mushkërive të një personi që shpesh mund të ndodhin gjatë motit të ftohtë. Ata gjithashtu besojnë se lagështia e shtuar mund të përmirësojë pastrimin e mukozilit të një personi - mënyra se si mushkëritë heqin mukozën dhe grimcat e dëmshme.

Të dyja këto mund të nënkuptojnë një ulje të ashpërsisë së një infeksioni COVID-19. Si rezultat, studiuesit donin të shihnin nëse ulja e ashpërsisë së sëmundjes të lidhur me veshjen e maskave, në parim, mund të shpjegohej me maska duke rritur lagështinë e ajrit që një person merr frymë.

Llojet e maskave të testuara

Për të zbuluar nëse maskat rrisin lagështinë e ajrit që një person merr frymë, studiuesit u kërkuan pjesëmarrësve të merrnin frymë në një kuti çeliku të mbyllur të veshur me një nga katër llojet e zakonshme të Maskë:

 • N-95 respirator
 • Maskë kirurgjikale
 • Maskë pambuku-polyester
 • Maskë e rëndë pambuku

Studiuesit më pas matën lagështinë e kutisë, duke e krahasuar këtë me lagështinë e matur kur një person merrte frymë në kuti pa veshur një maskë.

Kjo u tha studiuesve se sa lagështi po bllokohej nga maskë, duke u kondensuar në pjesën e brendshme të maskës dhe më pas duke avulluar dhe hyrë në mushkëritë e një personi ndërsa thithnin.

Shkencëtarët kryen provën në tre temperatura midis 46–98of (8–37 ° C).

Rritja e lagështisë

Studiuesit zbuluan se të gjitha maskat rritën lagështinë e ajrit duke u thithur nga pjesëmarrësit, veçanërisht në temperatura më të ulëta. Më e efektshmja ishte maska e rëndë e pambukut.

Autorët ngrenë një shënim kujdes që maskat e pambukut mund të jenë më efektive. Në studimin e tyre, ata siguruan që të gjitha maskat e fytyrës të ofronin një vulë të mjaftueshme kundër fytyrës duke përdorur një buzë gome me shkumë me densitet të lartë.

Sidoqoftë, në përdorimin e përditshëm, maskat N95 zakonisht ofrojnë një përshtatje shumë më të fortë dhe për këtë arsye ka të ngjarë të performojnë më mirë në rritjen e lagështisë së ajrit me frymë.

Sipas autorit bashkë-udhëheqës të studimit, Dr. Adriaan Bax, Institutet Kombëtare të Shëndetësisë (NIH) të dalluar hetuesin, "[W] E zbuloi se maskat e fytyrës rrisin fuqimisht lagështinë në ajrin e thithur dhe propozojnë që Hidratimi që rezulton i traktit të frymëmarrjes mund të jetë përgjegjës për konstatimin e dokumentuar që lidh ashpërsinë e sëmundjes më të ulët Covid-19 me veshjen e një maskë. "

"Nivele të larta të lagështisë janë treguar për të zbutur ashpërsinë e gripit, dhe mund të jetë e zbatueshme për ashpërsinë e COVID-19 përmes një mekanizmi të ngjashëm," shton Dr. Bax.

Për Institutin Kombëtar të Diabetit dhe Drejtorit të Sëmundjeve të Digesve dhe Veshkave Dr. Griffin P. Rodgers, hulumtimi shton mbështetje të mëtejshme për nevojën për të veshur maska:

"Edhe si më shumë njerëz në mbarë vendin fillojmë të vaksinohen, ne duhet të mbetemi vigjilentë për të bërë pjesën tonë për të parandaluar përhapjen e koronavirusit që shkakton covid-19. "

"Ky hulumtim mbështet rëndësinë e veshjes së maskave si një mënyrë e thjeshtë por efektive për të mbrojtur njerëzit përreth nesh dhe për të mbrojtur veten nga infeksioni i frymëmarrjes, veçanërisht gjatë këtyre muajve të dimrit kur ndjeshmëria ndaj këtyre viruseve rritet," thotë Dr. Rodgers.

Për azhurnime të drejtpërdrejta mbi choco lite përbërësit zhvillimet më të fundit në lidhje me romanin Coronavirus dhe Covid-19, klikoni këtu.

 • Shëndeti publik
 • Sëmundjet infektive/bakteret/viruset

Pse më shumë trajtime në depresion duhet të përfshijnë ushtrimin

Pas vlerësimit të studimeve të shumta të specializuara, një përmbledhje e re përfundon se ushtrimi mund të ndihmojë për të parandaluar depresionin dhe trajtimin e simptomave të tij. Sidoqoftë, trajtimet aktuale për depresion shpesh nuk arrijnë të përfshijnë këtë rregullim të stilit të jetës, pavarësisht provave të forta.

Të dyja provat anekdotale dhe shkencore kanë sugjeruar që aktiviteti fizik mund të jetë një aleat i shkëlqyeshëm në largimin ose luftimin e simptomave të depresionit, gjë që prek rreth 40 milion të rritur në Shtetet e Bashkuara çdo vit, sipas ankthit dhe Shoqata e Depresionit të Amerikës.

"Dëshmia e përdorimit të ushtrimit [për menaxhimin e depresionit] është e konsiderueshme dhe në rritje të shpejtë", shkruaj Felipe Barretto Schuch, nga Universidade Federal de Santa Maria në Brazil, dhe Brendon Stubbs, nga King's Kolegji London në Mbretërinë e Bashkuar.

Schuch dhe Stubbs kohët e fundit kanë kryer një përmbledhje të literaturës duke parë efektet e ushtrimit në rrezikun dhe simptomat e depresionit.

në punimin e tyre - i cili tani përmban në raportet aktuale të mjekësisë sportive - ata përfundojnë se ushtrimi është me të vërtetë një "ilaç" efektiv kundër depresionit në shumicën e rasteve.

Autorët gjithashtu zbuluan se shumë programe kushtuar trajtimit të depresionit nuk përfshijnë ushtrime në listën e tyre të rekomandimeve për parandalimin dhe trajtimin e gjendjes.

Në mënyrë tipike, specialistët do të rekomandojnë ilaçe antidepresive dhe psikoterapi për menaxhimin e depresionit klinik. Autorët e rishikimit aktual argumentojnë se diversifikimi i qasjes edhe më shumë - duke sugjeruar aktivitetin fizik si një rregullim jetese - mund të forcojë efektivitetin e terapisë.

"Disa udhëzime kanë përfshirë [aktivitetin fizik] dhe ushtrimet si strategji terapeutike të rekomanduara për depresionin ndërsa të tjerët nuk kanë," shkruajnë Schuch dhe Stubbs.

"Përkundër kësaj mirënjohjeje, [aktiviteti fizik] ende duket se nuk merr vëmendjen e merituar, dhe përdorimi i tij në praktikën klinike nuk ka vlerë të barabartë për strategjitë më mbizotëruese, siç janë farmakoterapia dhe psikoterapitë," ata shënim.

-->