Baby Poop Boja: Uzroci i kada potražite ljekara

Baby Poop Boja: Uzroci i kada potražite ljekara

Poop novorođenčadi mijenja boju i konzistenciju tokom prvih nekoliko dana, tjedana i mjeseci života i širok raspon boja je normalan. U nastavku, naučite koje promjene očekivanja kao beba raste i kako prepoznati nezdravu bebu.

kod novorođenčadi, glavni razlozi promjena u boji stolice su dob, dijeta i zdravlje. Poop novorođenčadi je gotovo crna, dok starija novorođenčad imaju tendenciju da imaju žutu ili smeđa pipu.

majčino mlijeko i formula mogu utjecati i na boju bebinih stolica.

crvena ili bijela poop može ukazivati na zdravstveni problem. Inače, širok raspon boja je normalan. Svi koji sumnjaju da bi beba ima proliv ili zatvor trebala potražiti medicinski savjet.

Poop boje i uzroci

različiti faktori mogu uzrokovati promjene u boji bebinih stolica. Uobičajene boje i njihovi uzroci uključuju:

crna

u novorođenčadi mlađim od 1 tjedna, crna je zdrava boja za stolicu. Nakon ovog vremena, međutim, moglo bi ukazivati na zdravstveni problem.

tokom prvih 24 sata života, novorođenče će proći mekonijum. Ovo je gusta, crna stolica. Sastoji se od ćelija, amnionske tečnosti, žuči i sluzi koju je beba gutala dok je u maternici. Mekonijum je sterilan, tako da obično ne miriše.

tokom prvih nekoliko dana života, novorođenče će i dalje proći mekonijum. Boja bi se trebala postepeno mijenjati od crne do tamne zelene, a zatim žute.

Nakon 1 tjedna života, stolica više ne bi trebala biti crna. Ako se crna boja nastavi, važno je potražiti medicinski savjet. Ova boja bi mogla značiti da postoji neki krvarenje u probavnom sustavu.

žuta

Ovo je normalna boja poopa od bebe koja pije majčino mlijeko. Njihov poop obično je tamno žuto, a u njemu može imati male lepršave.

Ove lepršave dolaze iz majčinog mlijeka i ne bezumne su. Ljudi često opisuju ovu pipu kao "semey". Takozvana sjemenke mogu podsećati na susjede u vikendici, ali su žute.

smeđa ili narandžasta

Ovo je normalna boja poopa iz bebe na federanom formulom.

Kada beba pije formulu, njihov se poop teži da bude svijetlo smeđa ili narandžasta. Možda je malo tamnije i čvršće od stolice od bebe koja pije majčino mlijeko.

zeleno harmoniqhealth.com/ba/

Mnoge bebe povremeno imaju zelenu pipu. Mogući uzroci uključuju:

 • sporo probava, obično zato što je beba pojela više nego inače
 • zelena hrana u dijeti osobe koje proizvode majčino mlijeko
 • hladan ili želučani bug
 • alergija na hranu ili netoleranciju
 • antibiotici, bilo u bebi ili u osobi koja proizvodi majčino mlijeko
 • Poop nekih novorođenčadi prirodno je neznatno zelena. Ako beba stavlja na težinu i čini se sadržajem, zeleni poop nije nužno razlog za zabrinutost.

  Saznajte više o Green Poop kod djece.

  crvena

  crvena nije zdrava boja pipke.

  Poop je obično crvena jer u njemu postoji krv. Roditelji ili njegovatelji trebali bi što prije tražiti medicinske savjete.

  Beba može imati zdravstveni problem ili su možda progutali malu količinu krvi. To bi se moglo dogoditi ako ih osoba doji pukla ili krvava bradavice. Drugi uzrok crvenog poopa krvari sa bebine dno.

  bijela

  Bijela poop je neuobičajena, ali bijela nije zdrava boja za stolicu. To bi moglo ukazivati na problem jetre.

  Jaundece, na primjer, vrlo je čest u novorođenčadi, koji utječu na oko 60% punih beba u svojim prvih nekoliko dana života. Obično se odlazi u prve dvije sedmice.

  Svako ko sumnja da njihova beba još uvijek ima žutice nakon 14 dana treba provjeriti boju njihove pipke. Pale ili bijeli poop može sugerirati bolest jetre. Još jedan znak za traženje je urin koji je vrlo tamno žuta ili smeđa.

  Ako beba ima bijelu ili blijedu stolcu, doktor može testirati svoje nivoa bilirubina. Bilirubin je spoj koji pomaže tijelu da se oslobodi otpada. Postoje dvije vrste bilirubina, a ako su nivoi jedne vrste previsoki, to može izazvati zdravstvene probleme.

  Vrste za bebe

  Baby poop također može imati različite teksture i druge funkcije. Prije nego što novorođenče počne jesti čvrstu hranu, njihov je poop obično vrlo mekan.

  bebe koje piju majčino mlijeko mogu imati prilično curenje ili strogog poopa, dok bebe hranili formule imaju čvrste, ali ne i čvrste, poop.

  sluz u bebinoj stolici je takođe uobičajen i retko je znak svakog zdravstvenog problema. Međutim, ako beba pokaže druge znakove neobičnog ponašanja ili bolesti, važno je razgovarati s liječnikom.

  suhi ili čvrsti poop može značiti da beba ne pije dovoljno tekućine ili da su bolesni.

  Nakon što dojenčad počne jesti čvrstu hranu, tvrdi poop može biti i znak zatvorenja. Bebe se obično prestaju kada jedu hranu da njihovo tijelo još ne može pravilno probaviti.

  Vrlo vodena stolica može proizići iz dijareje. Beba s dijarejom može također pooptirati češće nego inače ili imati visoku temperaturu. Proliv može izazvati dehidraciju, što je potencijalno ozbiljno za novorođenčad.

  Svaka beba je drugačija, a neki poop češće od drugih. Mnogi novorođenčadi poop nakon svakog hranjenja, iako oni imaju tendenciju da prelaze stolicu manje često nakon što dostignu 6 tjedana starosti. Bebe koje piju majčino mlijeko mogu samo jednom tjedno pop. Zdrava frekvencija beba hranite formule je jednom dnevno.

  Saznajte više o konstipaciji u bebama.

  Kada kontaktirati liječnika

  kao beba raste, njihov poop često mijenja boju. Na primjer, kao novorođenče počinje jesti čvrstu hranu, ono što jedu mogu utjecati na boju njihove pipke. Neizbježna hrana u stolici također može uzrokovati promjenu boje.

  Neobične boje, poput zelene, možda neće signalizirati zdravstveno pitanje. Boja stolice može se razlikovati za kratko vrijeme, a zatim se vrati u svoju običnu hladovinu.

  Bijela, crvena ili crna su izuzeci - ove boje mogu ukazivati na zdravstveni problem.

  Takođe, ako je prisutno mnogo sluzi ili se pojavljuje u stolici koji su u toku, to bi moglo signalizirati bolest.

  Roditelji ili njegovatelji trebaju se obratiti liječniku ako imaju zabrinutost u pogledu zdravlja dojenčadi.

  Zdrava poop u bebama

  novorođenčad obično se često poop, ponekad nakon svake hrane. Dojenčad stariji od 3 tjedna mogu se popiti bilo gdje između 8-12 puta dnevno do manje od jednom dnevno.

  Zdrav poop može biti nijanse žute, narančaste, smeđe boje ili zelene boje, a tekstura može biti curenje u prilično čvrsto. Ne bi trebalo biti teško ili vodeno.

  bebe se često naprežuju malo dok prolaze stolicu i mogu napraviti zvukove ili pošišati lica. Ovo je normalno. Međutim, previše naprezanja ili nelagode kada može biti znak zatvorenja.

  Sažetak

  Boja poop-a može biti jedan od načina da pratite zdravlje bebe.

  stolica koja je prilično mekana i zemljana u boji uglavnom je zdrava. Međutim, crvena ili bijela poop često signalizira zdravstveno pitanje za koje zahtijeva pažnju. Crna stolica od beba starijih od 1 tjedna može biti i uzrok zabrinutosti.

  Ukupno, sve dok novorođenče dobija kilograma i hranjenje što je često kao što su im potrebne, zdrav je raspon boja poop-a zdravi. Roditelji ili njegovatelji trebali bi razgovarati o bilo kakvim problemima sa liječnikom.